نشریه الکترونیکی اختتامیه همایش
نشریه الکترونیکی با موضوع اختتامیه همایش خانواده، معنویت، چالش ها و آسیب های پیش رو توسط واحد پژوهش موسسه آموزش عالی حوزوی زینبیه تهیه و تنظیم گردید.
اختتامیه همایش «خانواده، معنویت، آسیب ها و چالش های پیش رو»
معاونت پژوهش موسسه آموزش عالی زینبیه از برگزاری نشست علمی در اختتامیه همایش «خانواده، معنویت، آسیب ها و چالش های پیش رو» با حضور سرکار خانم دکتر عبدلی مدیر محترم مورخ 21/12/1401 خبر داد.
دکتر عبدلی مدیر مؤسسه آموزش عالی زینبیه بیان کرد: خانواده به عنوان کوچکترین و اثر گذارترین نهاد بشری است و سعادت و رشادت جامعه در گرو سعادت و رشادت خانواده است. آسیب شناسی خانواده در عصر حاضر بسیار مهم می باشد. امروزه خانواده بیش از گذشته تحت تاثیر اندیشه های اومانیستی ، رویکردهای جامعه شناختی سکولار غربی و سبک زندگی غربی به لحاظ ماهیت ، ساختار و کارکرد دچار آسیب و بحران شده است . علی رغم پیشرفت و رشد تکنولوژی و مدرنیته حلقة مفقوده ی انسان امروزی آرامش می باشد که ناشی از عدم وجود معنویت در زندگی ها می باشد.
سیطره تفکر غربی و مبانی فکری و معرفتی ان از جمله املنیسم، سوبژکتیویسم، نسبی گرایی حقیقت ، فردگرایی و… خانواده را دچار چالش و بحران های معرفتی، اخلاقی و روانشناختی نموده است.
ایشان در ادامه به تعاریف مختلف از معنویت پرداخت و گفت: معنویت به معنای احساس با معنا بودن حیات انسان و رابطهی انسان و جهان، توجه به مبدأ و معاد است. از نظر ارنست مایر؛ معنویت جستجوی مداوم معنا و هدف زندگی است.
تعریف معنویت از دیدگاه جیمز الکینز: معنویت شیوه ای از بودن و تجربه که به واسطه آگاهی از یک بعد متعال و بنابر ارزش های مشخص از لحاظ فرد و دیگران، طبیعت و زندگی توصیف می شود.
شهید مطهری در خصوص معنای معنویت می گوید: معنویت نوعی احساس و گرایش ذاتی انسان به امور خیر مادی مانند: علم، جهاد، تقوی، پرستش و ویژگی های متعال انسانی است.
بر اساس نظر قرآن؛ معنویت پایه تکامل انسان و تکیه بر عبادات است که باعث تقویت جنبه معنوی روح انسان و از اهداف عالی خلق انسان می باشد. همچنین معنویت و گرایش های متعالی، فصل تمیز انسان با دیگر موجودات است.
مدیریت محترم مؤسسه آموزش عالی حوزوی زینبیه در ادامه به بیان رابطه معنویت و خانواده پرداخت و به راهکارهایی جهت معنویت خانواده اشاره کرد:
تشکیل خانواده بر مبنای اخلاق و معنویت؛ انجام واجبات و ترک محرمات مانند: پرداخت خمس و زکات، نماز و روزه، عدم گناه، امام صادق علیه السلام می فرماید: کسی که مرتکب گناه می شود از نماز شب محروم می شود و نفوذ کار ناپسند در انجام دهنده از نفوذ چاقو در گوشت سریع تر است.
معرفی، بازخوانی و ارائه الگوهای زمینی برای خانواده برداشت درست از معنویت و دین، فهم و ارائه درست دینی و معنویت به نسل جوان که نه عزلت نشینی هست و نه غرق لذت شدن؛ قناعت، پرهیز از تجمل گرایی
مدیریت رسانه و نفوذ محتوای فلسفی غربی مانند: ترویج خشونت، خیانت، دروغ، ناامیدی، سیاه نمایی و دین گریزی.
وی در خاتمه به نقش مهم و مؤثر پژوهش در پیشرفت و توسعه پایدار هر کشور پرداخت و گفت: جهان یک دهکده کوچک می باشد. رشد و نشر سریع اطلاعات، نیازمند به بروزرسانی دارد و توسعهی پژوهش با توسعهی عوامل پژوهش همانند: سخت افزار، نرم افزار و نیروی انسانی امکان پذیر است. در مرحله سخت افزار باید امکانات فیزیکی و زیرساخت ها و ابزارهای پژوهشی مهیا گردد. و در مرحله نرم افزاری: جریان اطلاعات و دانش، میان پژوهشگران تکمیل گردد و در نهایت نیروی انسانی پژوهشگر فعال، باید کنجکاو، حساس بر مسائل، جستجوگر، موفق در کار گروهی، تشکیلاتی بودن، آزادگی و بی طرف بودن، تلاش گر، خستگی ناپذیر، و دغدغهمند باشد تا بتواند مرزهای دانش را توسعه دهد.
برگزاری نشست علمی در اختتامیه همایش
معاونت پژوهش موسسه آموزش عالی زینبیه از برگزاری نشست علمی در اختتامیه همایش «خانواده، معنویت، آسیب ها و چالش های پیش رو» با حضور حجت الاسلام و المسلمین آقای کریمی مدیر حوزههای علمیه خواهران مورخ 21/12/1401 خبر داد.
آقای کریمی در ابتدای ورود به بحث گفت : برگزاری چنین همایش ها و جشنواره هایی بسیار حائز اهمیت می باشد زیرا مقالاتی که به همایش ها ارسال می گردد؛ باید از مسائل و مشکلات جامعه گره گشایی کند.
در ادامه مدیر حوزه های علمیه خواهران تاکید کرد: خانواده به عنوان هسته مهم جامعه در یک اجتماع سالم به صورت ویژه باید مورد توجه حوزه های علمیه قرار بگیرد. زیرا امروزه شاهد تغییراتی از سوی نهادهای ضدفرهنگی علیه خانواده هستیم، در غرب خانواده را به شکل جدید معرفی می کنند، مانند: خانواده سفید، تک جنسیتی و … این تغییرات نظم نوین و تمدن جهانی و اسلامی را مورد هجمه قرار می دهد و ما حوزوی ها نباید نسبت به آن ها بی تفاوت باشیم.
آقای کریمی اذعان کرد: آسیب هایی که در جامعه نسبت به تشکیل خانواده می بینیم باید شناخته شود و در گام بعدی به وسیله معنویت این آسیب ها را حل کنیم. و اهداف همایش همین است که آسیب ها را بشناساند و در گام بعدی این مباحث علمی بسیار ارزشمند فرآوری شود، تا در متن جامعه، مشکلات را حل کند.
در خاتمه ایشان بیان کردند: خانوده بدون معنویت، یک خانوادهی غربی خواهد شد که نهایتاً خود را حفظ می کند و معنویت به معنای رابطه قلبی و حقوقی با خداوند متعال می باشد. وقتی وارد برنامه معنوی میشویم احساس می کنیم که رابطه قلبی خوبی با خدا داریم. ما حوزوی ها باید معنویت ناب و اصیل را در جامعه عرضه کنیم. خلأهای معنوی و مسائلی که در سطح جامعه وجود دارد باید برطرف شود تا جامعه به سمت و سوی کمال حرکت نماید.
برگزاری نشست علمی
معاونت پژوهش موسسه آموزش عالی حوزوی زینبیه از برگزاری نشست علمی با عنوان «تبیین چرخه تمدنی با تاکید بر نقش خانواده و معنویت » در اختتامیه همایش« خانواده، معنویت، آسیب ها و چالشهای پیش رو» با حضور آقای خورشیدی مورخ21/12/1401 خبر داد.
آقای خورشیدی در ابتدای بحث گفت : در سیر تمدن سازی ابتدا خودسازی، جامعه برداری و سپس تمدن سازی با شعارهای جهانی انقلاب دینی (آزادی، اخلاق، معنویت، عدالت، استقلال، غزت، عقلانیت وبرادری) مورد بررسی باید قرار داد. حضرت علی علیه السلام می فرمایند: «عملی که با تقوا توأم باشد، اندک نیست، پس چگونه عملی که به درگاه خداوند مقبول است، اندک باشد.» همچنین امام خمینی (ره) می فرمایند: «اگر مسئولین جمهوری در فکر ایجاد حکومت جهانی مهدوی نباشند خائن و خطر سازند حتی اگر به مردم خدمت کنند.»
فرمانده سپاه امام حسین استان البرز گفت :.انقلاب اسلامی عیارمعنویّت واخلاق رادرفضای عمومی جامعه به گونه ای چشمگیرافزایش داد.این پدیده ی مبارک را رفتار و منش حضرت امام خمینی درطول دوران مبارزه وپس از پیروزی انقلاب،بیش ازهرچیز رواج داد؛آن انسان معنوی وعارف و وارسته ازپیرایه های مادّی،دررأس کشوری قرار گرفت که مایه های ایمان مردمش بسی ریشه دار و عمیق بود. هرچند دست تطاول تبلیغات، مروّج فساد و بی بند و باری درطول دوران پهلوی ها به آن ضربه های سخت زده و لجن زاری از آلودگی اخلاقی غربی را به درون زندگی مردم متوسّط وبخصوص جوانان کشانده بود،ولی رویکرد دینی و اخلاقی درجمهوری اسلامی،دلهای مستعد ونورانی بویژه جوانان رامجذوب کرد وفضا به سود دین و اخلاق دگرگون شد. مجاهدتهای جوانان در میدان های سخت ازجمله دفاع مقدّس،با ذکرودعا وروحیه ی برادری وایثار همراه شدو ماجراهای صدراسلام رازنده و نمایان دربرابر چشم همه نهاد. در ادامه شکل گیری جامعه نمونه اسلامی را بیان کرد: جامعه نمونه اسلامی، جامعه ای که در آن امت ملازم ولایت از حد گروهی قلیل که در دوران مبارزه حول ولایت حلقه زده اند، توسعه یافته و پس از آنکه این امت کل کارگزاران اصلی حکومت را در بر گرفت، در مرحله بعد مبدل به دایره بزرگی شامل غالب آحاد جامعه می شود. «کذلک جعلنکم امتا وسطا».
وی در پایان سخنان خود به بیان اهمیت و ضرورت شناخت مسیر آرمانی انقلاب اسلامی به بیان مراحل و موانع فرآیند تحقق اهداف اسلامی پرداخت و گفت: در تشکیل تمدن اسلامی پنج انقلاب داریم: انقلاب اول دگرگونی در اساس یک سلسله است، انقلاب دوم در نظام است طراحی مهندسی و شکل کلی اسلامی را در جایی پیاده کردن، انقلاب سوم تشکیل روش و منش دولت مردان به گونه اسلامی، انقلاب چهارم مرحله تلألؤ و تشعشع نظام اسلامی، انقلاب پنجم تمدن اسلامی است که فرهنگ اسلامی فضای عمومی بشریت را فرا خواهد گرفت.
انقلاب به معنای دگرگونی بنیادی اسلامی در هر مرحله ای امری ضروری است. انقلاب یعنی تحول و جهش با عنایت به خدا که بر اثر مجاهدتهای امت حاصل می شود. هر مرحله سخت تر از مرحله قبل و هر انقلابی سخت تر از انقلاب قبل است. و نیز هر مرحله انقلاب با موانعی مواجه است. لذا انقلاب در هر مرحله خصوصیات متفاوت دارد. انقلاب اسلامی در ایران تضمین کننده انقلاب های مشابه در بین الملل اسلامی است.پس می توان نتیجه گرفت که برای ایجاد یک تمدن نوین اسلامی، علم همراه اخلاق، مادیات همراه با معنویات و دین و قدرت سیاسی همراه با عدالت نیاز می باشد.
آیین اختتامیه دومین جشنواره علمی –پژوهشی
آیین اختتامیه دومین جشنواره علمی –پژوهشی اساتید استان البرز و همایش «خانواده، معنویت، آسیب ها و چالش های پیش رو» مورخ 21 اسفند ماه 1401 برگزار گردید.
معاونت پژوهش موسسه آموزش عالی حوزوی زینبیه گزارش داد: به حول و قوه الهی جشنواره علمی –پژوهشی اساتید با هدف ترغیب، تشویق و حمایت از آثار علمی اساتید در سطح استان البرز با استقبال بالایی روبرو شد و بیش از 33 اثر از اساتید؛ در بخش مقالات 21 اثر، در بخش پایان نامه 11 اثر و طرح پژوهشی یک اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال گردید. که در مجموع 21 اثر به مرحله ارزیابی تفصیلی راه پیدا کرد و مورد ارزیابی نهایی قرار گرفت. مهم ترین ملاک های داوری آثار پس از رعایت اصول و قواعد پژوهش خلاقیت و نوآوری و همچنین رویکرد اجتهادی در استخراج مسئله بود. که از این تعداد 6 اثر حائز رتبهی جشنواره شناخته شد.
ایشان اذعان کرد: هدف از برگزاری همایش «خانواده ، معنویت ، چالش ها و آسیب های پیش رو »، این است که خانواده، بهعنوان رکن بنیادین جامعه انسانی، نقش مهمی در سلامت اجتماع بشری دارد و نهاد خانواده همواره محمل فرهنگ های گوناگون و یا محل آغاز حرکت های بزرگ علمی، سیاسی و فرهنگی بوده است؛ بنابراین بدون توجه به آن هرگز نمی توان به سلامت روحی و کمالی فرد یا جامعه انسانی اندیشید.با توجه به اهمیت و ضرورت این موضوع از مدیران، معاونان پژوهش و طلاب درخواست گردید که مقالات مرتبط با این موضوع را به دبیرخانة همایش ارسال نمایند که از میان مدارس علمیه استان، 38 اثر در این همایش شرکت دادند که 20 اثر به مرحله ارزیابی نهایی راه پیدا کرد و از بین آثار سه اثر، دو مقاله در مقطع سطح 2 و دیگری در مقطع سطح 3 به عنوان برگزیدگان این همایش معرفی شدند.
خانم دکتر عبدلی، مدیر موسسه آموزش عالی حوزوی زینبیه گفت:خانواده امروزی بهتبع فرهنگ جهانیسازی، آماج نفوذ و گسترش فرهنگ مادیگرایانه جهان غرب قرار گرفته است؛ فرهنگی که میکوشد هر روز آن را به نام تمدن، از دین و معنویت دور کند؛ چرا که تمدن غربی بر اساس انسان محوری و دنیاگرایی است و همواره خود را از ارتباط با آفریننده جهان و معنویت و اخلاق بینیاز می بیند و اجرای قوانین الهی را در جوامع برنمی تابد.
ازاینرو بحث معنویت در خانواده تلاش ویژهای را می طلبد، تا بتوان به این وسیله، بر کمال و تعالی خانواده و در ادامه، کمال و سالمسازی جامعه و افراد آن افزود.
آقای کریمی مدیر محترم حوزه های علمیه خواهران استان البرز گفت: برگزاری چنین همایش ها و جشنواره هایی بسیار حائز اهمیت می باشد زیرا مقالاتی که به همایش ها ارسال می گردد؛ باید از مسائل و مشکلات جامعه گره گشایی کند.
استاد مدعو جناب آقای سرهنگ خورشیدی در اهمیت و ضرورت شناخت مسیر آرمانی انقلاب اسلامی در راه تمدن سازی گفتند:علم همراه اخلاق، مادیات همراه با معنویات و دین و قدرت سیاسی همراه با عدالت نیاز می باشدو در ادامه به مراحل و موانع تمدن سازی پرداخت.
در پایان از منتخبان اثر جشنواره و همایش با اهدای هدیه و لوح سپاس تجلیل و قدردانی به عمل آمد.