جلسه اخلاق با موضوع «سلسله مباحث چهل حدیث» با سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین آقای کافی در موسسه آموزش عالی حوزوی زینبیه برگزار شد.
معاونت فرهنگی موسسه آموزش عالی حوزوی زینبیه اعلام کرد روز سه شنبه مورخ 22/8/97 جلسه اخلاق پیرامون «سلسله مباحث چهل حدیث »با سخنرانی حجت الاسلام جناب آقای کافی و حضور طلاب، در موسسه آموزش عالی حوزوی برگزار شد.
به گزارش معاون فرهنگی ، خلاصه ای از متن سخنرانی حجت الاسلام کافی به شرح ذیل می باشد:
حجت الاسلام کافی در ابتدای جلسه فرمودند: برای شناخت ریا ابتدا باید خدا را بشناسیم و اگربدانیم خداوند رازق مطلق است، می توانیم ریا را بشناسیم و آن را از خود دور کنیم.
ریا می تواند در سه چیز باشد: عقاید، عبادات و رفتار، که در این صورت شرک به حساب می آید.
مرحوم شاه آبادی(ره) از شیطان به سگ درنده ای تعبیر می کند که نسبت به افرادی که با آن سگ مانوس شده اند ساکت است ولی نسبت به غریبه ها سر و صدا می کند.
در بحث ریا، انسان زمانی می تواند شیطانِ بیرون خود را رام کند که شیطانِ درون را مهار کند و زمانی می تواند شیطانِ درون را مهار کند که : همنوع خود را آنقدر بالا نبیند که اعمال و رفتار خود را، ریاکارانه و برای رضای او انجام دهد.
شیطانِ بیرون، اعمال انسان را زیبا جلوه می دهد تا نفس اماره بیدار شود و انسان را دچار ریا کند.
اگر انسان نفس خود را نسبت به ریا مهار نکند، ریا درمرحله اول او را به شرک می کشاند، مرحله دوم به کفر و در مرحله سوم به نفاق.
ایشان تاکید کرد: ریا در انسان بسیار خفی است در نتیجه صفتی خطرناک، مخفی و مرموز است که در قالب تقوا و به نام دین انسان را نابود می کند.
شیطان انسان را به اعمال منافی عفت وسوسه نمی کند، بلکه از راه ریا وسوسه می کند. همچنانکه شیطان طمع را در حضرت آدم (ع) بیدار کرد و او را وسوسه نمود و با طمع، از بهشت بیرون راند.
اگر می خواهد سوگولی خداوند باشد باید منتظر انواع سختیها و رنجها باشد و هرچه نفس اماره را بیشتر کنترل کند این سختیها بیشتر می شود.وقتی انسان نفس اماره را مهار می کند شرک ، کفر و نفاق از بین می رود و همه چیزِ، انسان تنها برای خداوند می شود.
انسان تا به قدرت الهی و رازقیت خداوند ایمان نداشته باشد، رها شدنش از نفس اماره محال است. لذا زمانی که ایمان پیدا می کند، از شیطان و در نتیجه از کفر ، شرک و نفاق رها می شود و در نهایت از شیطانِ بیرون، نجات پیدا می کند.
اگر انسان عمل را با خلوص نیت انجام دهد از شر شیطان و نفس اماره در امان خواهد بود، زیرا خداوند متعال انسان را از شر شیطان حفظ میکند و او را بزرگ و عزیز میکند.
در انتهای جلسه استاد اشاره کردند به اینکه:چگونه متوجه شویم که در وجود ما ریا هست یا خیر؟
اگر انسان عمل صالح و خیری را انجام دهد ولی دیگران به جای تعریف و تمجید از او به بدی یاد کنند، و او ناراحت نشد بداند که عملش خالص است و ریا نبوده است. درغیر این صورت عمل انسان خالص و برای رضای خدا نبوده بلکه ریا است.