فواید زیتون در تغذیه و طبّ اسلامی
بسم الله الرحمن الرحیم
وَالتِّینِ وَالزَّیْتُون
امروز به دنبال مطالبی از تغذیه و طب اسلامی از کتاب نسخه های شفابخش، زیتون را برگزیدیم. میوه ای که خداوند در قرآن 7 مرتبه آن را ذکر کرده؛ چنانکه از آن نیز قسم یاد کرده است. به راستی چه خواصی در این میوه خوراکی وجود دارد که حتی در روایات اسلامی، به استفاده از زیتون و روغنش بارها سفارش شده است؟
امام رضا علیه السلام فرمود: روغن زیتون طعام خوبی است (زیرا) بوی دهان را خوش و بلغم را می برد و رنگ (صورت و بدن) را شفّاف و باصفا و عصب را محکم و بیماری را از بین برده و غضب را خاموش می کند(1).
پیامبر خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم در وصیتش به امام علی علیه السلام فرمود: یا علی! روغن زیتون را بخور و (بر بدن) بمال. زیرا کسی که روغن زیتون بخورد و بمالد شیطان چهل روز به او نزدیک نمی شود.(2)
پسر مسکان گفت: از امام صادق علیه السلام شنیدم که فرمود: (خوردن) آبگوشت با روغن زیتون، گوشت (بر بدن) می رویاند و استخوان را محکم و پوست را شفاف و رقیق و نرم و قوّه «باه» را زیاد می کند.(3)
اسحاق پسر عمار گفت: به امام صادق علیه السلام عرض کردم، مردم می گویند: روغن زیتون بادها (ی معده را) به حرکت می آورد. آن حضرت فرمود: بادها را دفع می کند. (إنَّ الزَّیتونَ یَطرُدُ الرُّیاحَ) (4)
زیتون میوه ای خوراکی و روغن دار است، که در تغذیه و مصارف داروئی اهمیت زیاد دارد. برای تولید سوخت بدن، غذایی نیروبخش و دارای مقادیر زیادی چربی و مواد معدنی مانند: فسفر، گ.وگرد، منیزیم، پتاس، آهک، آهن، مس، کلر و منگنز است. فشار خون را کم می کند و تب بر است. روغن آن نرم کننده و ملیّن و برای رفع عوارض کلیه ها و سنگ های صفراوی و قولنج های کلیوی و کبدی و رفع یبوست بسیار نیکوست.
پس بانوان و خواهران عزیز، سعی کنیم این طعام خوراکی را در سفره های خود جای دهیم چرا که به گفته پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم از درخت مبارکی است.(5) و چنان خواصی دارد که بیان شد.
گرد آوری و نوشته: اندیشه، طلبه پایه اول رشته تفسیر و علوم فرآن از کتاب نسخه های شفا بخش تألیف علی محمد حیدری نراقی
———————————————
1) مکارم الاخلاق، ص218.
2) کافی، ج6، ص 475.
3) بحار، ج66، ص276.
4) وسائل، ج17، ص182.
5) محاسن، ص484.