هر_روز_با_قرآن_و_عترت
﷽
روز_ششم
توحید در عبادت و یاری از خداوند
سوره حمد، آیه ۵
إِیَّاکَ نَعْبُدُ وَ إِیَّاکَ نَسْتَعینُ
ترجمه: تنها تو را می پرستیم و فقط از تو یاری می خواهیم.
توضیح: توحید عبادی به این معناست که تنها خداوند شایسته ی پرستش و فرمان بردن است و فقط باید او را عبادت کرد. مقصود از توحید در استعانت نیز، این است که تنها خداوند متعال شایستگی دارد تا از او طلب یاری و استعانت شود.
دلیل بر این دو گونه ی توحید با دقت در مفهوم توحید افعالی روشن می گردد؛ زیرا در توضیح توحید افعالی گفته شد که خداوند یگانه موثر در عالم است و هیچ عملی بدون اذن و اراده ی او روی نمی دهد.
بنابراین تنها او حق قانونگذاری و تشریع را داراست و در نتیجه از کسی جز او نباید اطاعت و فرمانبرداری کرد. همچنین تنها باید از وی طلب استعانت و یاری شود. به همین خاطر است که برخی، این دو گونه توحید را از فروع و شاخه های توحید افعالی دانستهاند.
گفتنی است توسل به اولیای الهی استمداد از آنان منافاتی با توحید در استعانت ندارد زیرا این توسل نیز به اذن خداوند و برای جلب فضل و رحمت وی صورت میگیرد.
حدیث: امیرالمؤمنین علی علیهالسلام:
طُوبى لِمَن أخْلَصَ للّه ِ العِبادَةَ و الدُّعاءَ ، و لَم يَشْغَلْ قَلْبَهُ بما تَرى عَيْناهُ ، و لَم يَنْسَ ذِكْرَ اللّه ِ بما تَسْمَعُ اُذُناهُ ، و لَم يَحْزَنْ صَدرُهُ بما اُعْطِيَ غَيرُهُ
خوشا به حال کسی که عبادت و طلب اش را تنها از خداوند بخواهد و آنچه مى بيند، دلش را به خود مشغول نسازد و آنچه مى شنود، او را از ياد خدا غافل نكند و به سبب آنچه به ديگران داده شده، سينه اش را غم و اندوه نگيرد.
کافی، ج ۲،ص۱۶،ح۳.