چکیده مقاله با موضوع "وحی و نقد نظرات فلاسفه و دگر اندیشان غربی پیرامون آن"
چکیده مقاله با موضوع “وحی و نقد نظرات فلاسفه و دگر اندیشان غربی پیرامون آن”
نگارنده و تنظیم: سرکار خانم دانش کهن
سطح (3) رشته تفسیر و علوم قرآن
چکیده:
در این مقاله به بررسی ویژگی های وحی و شبهاتی که در این زمینه مطرح شده می پردازیم. وحی در لغت به معنای اشاره سریع و پنهان است و در اصطلاح دو نوع وحی داریم؛ وحی تشریعی و وحی تکوینی. وحی به پیامبران وحی تشریعی است که به سه طریق نازل می شود. وحی مستقیم و بدون واسطه، وحی به واسطه ارسال فرشته، وحی از وراء حجاب. در وحی مستقیم حالات سختی مانند سنگینی و غش بر پیامبر عارض می شد. در تکلم به واسطه رسول، فرشته امین آورنده وحی است و قلب پیامبر محل فرود وحی.
به توفیق الهی پیامبر دارای سکونت و وقاری است که فرشته وحی را از غیر آن تشخیص می دهد. فرشته گاهی به صورت انسان در آمده گاهی خود را ظاهر نمی کند و گاهی به صورت اصلیش بر پیامبر ظاهر می شود. آخرین قسم وحی تکلم از پشت حجابی مثل درخت یا از طریق خواب می باشد.
درونی بودن، معلم داشتن، اشعار و ادراک واسطه وحی، تکلیف آور، بیان کننده وظیفه، معرفت و حکمت، حقایق متعالی و توحید از ویژگی های وحی آسمانی است. قسمت دوم مقاله شامل نقد و بررسی شبهات مطرح شده در زمینه وحی است به نظریه نبوغ و تجربه دینی پرداخته شده.
وحی نبوغ نیست زیرا مطالبی ورای عقل دارد . شعر بودن یک تهمت است. قرآن تولید درون پیامبر نیست بلکه از بیرون القا شده و تماماً از جانب خداوند است. و او تاثیر هر عاملی را در آفرینش قرآن نفی می نماید.
کلید واژگان: وحی، دگراندیشان