گلواژه های رهبر حکیم انقلاب در دیدار با نمایندگان مجلس
به نام خالق حکیم
حضرت آیت الله خامنه ای در روز چهار شنبه 8 خرداد دیداری با نمایندگان مجلس شورای اسلامی داشتند. در برنامه ای که از رسانه ملی سخنان این بزرگوار در حال پخش بود، برخی نکاتی که فرمودند و به نظرم می توان آن را تعمیم به باقی قشرها نیز داد چند قلمی را یادداشت نمودم که امیدوارم همه بتوانیم از دانش این رهبر فرزانه استفاده نموده و در زندگی خویش بکاربریم. چرا که سخنان ایشان همه برخاسته از تفکری عمیق و بینشی حکیمانه است؛ و آنچه از دل برآید لا جرم بر دل نشیند.
برخی نکات را با هم مرور می کنیم.
در برجستگیهای دوران زندگی است كه امتحان های سخت پيش میآيد. در روال عادی زندگی امتحان هست، ليكن امتحان های برجسته و نفس گير معمولاً مال آنجائی است كه انسان وارد مقاطع حساس مي شود؛ كه از جملهاش همين مسئوليت های ماها است … گاهی يك نفر سال های طولانی از عمر خود را با امانت و طهارت گذرانده است، بعد مي رسد به يك مقطع امتحان؛ اگر نتواند در اين مقطع امتحان، توانائی خودش را در مهار نفس نشان دهد، لغزش پيدا خواهد كرد.
گاهی انسان در حال عادیِ زندگی، خوب زندگی مي كند؛ اما وقتی به پرتگاه رسيد، وقتی به نقطهی حساس رسيد، وقتی به پيچ خطرناك رسيد، نمي تواند درست كنترل كند. اين را بايد به ياد داشته باشيم. “فی تقلّب الأحوال علم جواهر الرّجال“؛ (نهج البلاغه/حکمت213)
ما خودمان را هم در يك چنين مقاطعی مي توانيم درست محك بزنيم. معمولاً انسان به خودش خوشبين است. ما عيب های خودمان را نمیبينيم؛ معمولاً محسّنات خودمان را بزرگتر از آنچه كه هست، میبينيم. اينطور جاها وقتی كه بين خودمان و خدا خلوت كنيم، مي توانيم ضعفهای خودمان را، نقص های خودمان را پيدا كنيم. يك جا پول هست، يك جا قدرت هست، يك جا وجاهت هست، يك جا شهوات جنسی هست؛ اينها امتحان های سخت است …
آنچه كه برای نمايندگان محترم مجلس، برای مسئولان دولتی، برای مسئولان قضائی، برای نيروهای مسلح، برای روحانيون، برای آن كسانی كه مجموعهای از اين ها را با هم دارند، مهم است، اين است كه با ديد نافذِ خودشان مواقع امتحان و مواضع امتحان را بشناسند؛ بدانند كه اين نقطه، نقطهی امتحان است؛ غفلت نكنيم. اگر توانستيم از اين پيچ خطرناك، از اين نقطهی حساس، از اين لب پرتگاه بسلامت عبور كنيم، خدا را شاكر باشيم، سپاسگزار باشيم.
در درجهی اول، اين نصيحت به خود بنده هم هست؛ به شما مي گويم تا انشاءاللّه دل خود اين گويندهی حقير تحت تأثير اين حرفها قرار بگيرد و نصيحت شويم، موعظه شويم؛ هم از طرفی قدر موقعيتی را كه به ما فرصت خدمت به مردم و خدمت به اسلام و خدمت به كشور و خدمت به نظام را مي دهد، بدانيم و اين را نعمت بزرگ خدا بشماريم؛ هم از آن طرف توجه كنيم كه در اختيار داشتن اين فرصت، يك خطراتی هم دارد. يك خودروی تر و تميزِ خوشفرمانِ تندرو زير پای انسان البته موفقيتی است، انسان را به مقاصد مي رساند؛ اما به همان اندازه خطرات هم دارد؛ بايد مراقب بود. اين، حرف اصلی ما به شما برادران و خواهران عزيز است. اميدواريم انشاءاللّه اين حرفها در همهی ماها مؤثر باشد.
بدانيد شما مثل يك قله هستيد؛ آنچه از دل اين قله مي جوشد، بر دامنه و پيكره سرازير مي شود. رفتار، آداب، خُلقيات، چگونگی تعامل در مجلس شورای اسلامی، مثل بقيهی قلههائی كه در كشور وجود دارد، بر روی رفتار، آداب، اخلاق و منش آحاد جامعه اثر مي گذارد؛ اين يك امر طبيعی است.
گردآوری و تنظیم: اندیشه رشته تفسیر و علوم قرآن