خواص کاسنی در روایات
کاسنی یکی از سبزی هایی است که طعمی تلخ اما منافعی بسیار ارزنده دارد. طبق تحقیقات و مطالعات جدیدی بر روی آثار شفا بخش این گیاه معلوم شده که کاسنی برای تمام اعضاء داخلی از قلب و جگر و معده مفید است و آن ها را به فعالیت سالم وا می دارد.
آثارش در ابتدای مصرف ضعیف و غیر محسوس است و به همین جهت باید به مصرف آن مداومت داد، تا با مرور ایام آثار شفا بخش آن ظاهر گردد.1
کبد که سکّان کشتی بدن است بیش از 4 هزار عمل شیمیایی انجام می دهد و چون از کار بیافتد بیش از دو هزار مرض به سراغ انسان می آید2 لذا روایات ما درباره کاسنی سفارش زیاد نموده اند:
محمد پسر فیض گفت: با امام صادق علیه السلام صبحانه می خوردیم و بر سر سفره، سبزی بود و در کنار ما پیرمردی از خوردن کاسنی پرهیز کرد. امام صادق علیه السلام فرمود: شما گمان می کنید کاسنی سرد است و حال آنکه اینگونه نیست. آن معتدل است و برتری کاسنی بر سایر سبزی ها مثل برتری ما بر مردم است.3 (محاسن، ص509)
محمد پسر اسماعیل گفت: از امام رضا علیه السلام شنیدم که می فرمود: خوردن کاسنی موجب شفا یا فتن از هر درد و مرضی است هیچ دردی در درون انسان نیست مگر آنکه کاسنی آن را از بین می برد. وی گفت: روزی بعضی از ملازمان را که تب و سر درد گرفته بودند دعوت کرد. پس ان حضرت دستور داد (برگ) کاسنی را کوبیده سپس بر روی کاغذ قرار داد و روغن بنفشه بر آن ریخته و بر سر بیمار بگذارند سپس فرمود: بدانید تب را ریشه کن و سر درد را (از بین) می برد.4
به طور خلاصه: برگهای تازه کاسنی سرشار از ویتامین ث و خنك - تقویت معده - تقویت نور چشم- زیبایی فرزند- آرام بخش - تقویت قلب - تب بر - ضد یرقان - تصفیه کننده خون - ضد تشنج - صفرا بر - تقویت پوست - سودمند برای رحم- تقویت کبد. طریقه مصرف : قبل از هر غذا نصف لیوان میل شود.
پی نوشت:
1. گل ها و گیاهان شفابخش، ص 169 به نقل از اسلام پزشک بی دارو ص 230.
2. زبان خوراکی ها ص216 به نقل از اسلام پزشک بی دارو ص232.
3. محاسن، ص 509.
4. کافی، ج6، ص 363
منبع: تلخیصی از کتاب نسخه های شفابخش 241 -244.
گردآوری و تلخیص: اندیشه گرایش “تفسیر”